Hertog en sik 1997

H1997Jaar: 1997
Hertog: Eddie 1 (Schuurman
Sik: Rene (Snijders)

Natuurlijk zal het in de praktijk anders geweest zijn, maar het was opvallend dat, nadat Eddy (33) in 1997 hertog was geweest, hij de switch maakte van de schoenenhandel naar de horeca! Een hele stap, los van het schoeisel dat hij droeg. Alhoewel, aldus Eddy, een broer van hem was al horecabaas in Emmen……En dan zijn keuze voor René Snijders als zijn secretaris. Eigenlijk was hij nauwelijks nog gezien bij ‘Vetmoat’ en dan zomaar ineens sik van de hertog…..

In 1994 kwam Eddy vanuit de Achterhoek naar Denekamp, waar hij de baas werd van de door de familieonderneming Schuurman Schoenen en Sport overgenomen zaak van Gerard Benerink aan de Eurowerft. Hij kwam, wonend aan de Averhof regelmatig een kaartje leggen bij ‘t Wubbenhof en de daar heersende sfeer sprak hem bijzonder aan. Hij zat er zelfs, toen een lid van de keuzecommissie bij ’ m thuis op bezoek was.

Eddy werd daarover gebeld door zijn toenmalige echgenote en had meteen door hoe de vlag erbij hing. Leuk was de vraag of de door hem verkochte schoenveters wel door het oogje van een carnavalsmedaille zouden passen…….. Zijn keuze voor René als secretaris was een uitvloeisel van het feit dat hij hem kende via het tenniscircuit, waarbinnen René les gaf en Eddy natuurlijk veel materialen verkocht en, aldus Eddy: “Ik wist dat hij goed met een microfoon om kon gaan…..? Vandaar de spreuk: ‘Met dit koppel op de plaank’n krieuw ’t hele doarp an ’t jaank’n’….?

Totaal-carnaval: “Een giga –feest?

‘Ooit’ werd verkondigd dat een middenstander alleen maar hoogheid werd bij de c.v. De Köttelpeern. In de praktijk is maar al te duidelijk gebleken dat het helemaal niet zo lag en ligt, zie de waslijst aan ‘ondernemende’ hertogen. Voor Eddy, die toen pas drie jaar in Denekamp woonde, was die gesuggereerde traditie, ook al was het niet zo, toch geen moment in beeld: “Ik wilde daar zitten, waar ik me thuis voelde en dat was van meet af aan bij Wubbenhof…, het is een vereniging, waarbinnen iedereen zichzelf is en blijft.
Men had het wel eens over mijn ‘netwerk’, nou, dat kon ik via de Nachtuulkes ook prima uitbreiden, maar dat had ik niet nodig, ik had genoeg andere mogelijkheden om me als zakenman te profileren.? Hij was al jaren hoofdsponsor van de Nachtuulkes. Voor hertog Eddy was vooral het ‘totaal –carnaval’ op de laatste dag van het carnavalsseizoen het hoogtepunt: “ Het was een ‘giga-feest’. We stonden op een tafel en maakten het intens mee. Dan denk je: Dit gebeurt in mijn residentie, ongelofelijk, wat een feest. Je bent dan zelf helemaal niet belangrijk meer, je word ondergedompeld in een geweldig feest.1997

Ook de optocht was overigens een fantastisch moment…….? Of hij toch inderdaad de horeca -smaak daar bij ’t Wubbenhof tijdens het carnaval te pakken heeft gekregen….? Feit is dat Eddy Schuurman in 2000 het gerenommeerde Denekampse horecabedrijf ‘Van Blanken’ kocht en het onder de nieuwe naam ‘Het Wapen van Denekamp’ een totaal nieuwe koers liet varen. Een koers, waarbij het carnaval een belangrijke plaats kreeg toebedeeld. Zijn bedrijf werd namelijk residentie van de grote jongerencarnavalsvereniging ‘De Greune Köttelpeerkes’……

 

Lijfspreuk: Met dit koppel op de plaank’n krieuw ’t hele doarp an ’t jaank’n’