Hertog en sik 1998

H1998Jaar:1998
Hertog: Rene 1 (Heerink)
Sik: Jan (Hemme)
René ( 41) en Jan (40), een combinatie die gewoon niemand had gedacht. René de ingetogen, maar toch emotionele levende Knikbewoner en Jan de joviale, goedlachse aanwoner van de Churchillstraat zag je immers nooit samen, alleen in het buurtelftal tijdens het jaarlijkse XXX-toernooi. René had als hertog een probleempje, maar hij loste het keurig op. Hij was op het moment van zijn aantreden ook de vaste schrijver over het carnaval bij de nachtuulkes in het Denekampse Weekblad onder de alleszeggende naam ‘Schriefuulke’: “ Misschien was het wel wat gekleurd….? Dat viel best mee…. René was in zijn hertogjaar al dertien jaren leraar geschiedenis in Raalte en Hengelo, maar bleef steeds in Denekamp woonachtig.

Slechts voor zijn studie aan de universiteit in Groningen verliet hij zijn geboortedorp een aantal jaren. Friese echtgenote Tineke, was in het trouwjaar 1997 naar Denekamp gekomen. De smaak van het carnaval kreeg René al vroeg te pakken doordat hij in de carnavalstijd bij de feesten van de Nachtuulkes achter het schap als tijdelijke hulp werkzaam was.

De eigenlijke relatie met ’t Wubbenhof was al veel eerder ontstaan door de vriendschap van René met Henk Veltmaat. Het hele carnavalsgebeuren sprak hem zo aan, dat hij plaats nam in de Raad van Elf, vervolgens een tijdje fungeerde als bestuurssecretaris en tevens hielp bij de wagenbouw. Jan Hemme z’n enige relatie tot het carnaval was tot 1998 samen met eega Ans een bezoekje brengen aan de Nachtuulkesresidentie. Met genoegen dronk hij daar dan zijn pilsje, want het was ‘eigen fabrikaat’. Jan werkte al sinds 1978 namelijk bij Grolsch in Enschede……..

“Ik kom bij je voetballen en dat andere kan ook wel doorgaan….?

René lokte Jan Hemme in de val voor het ‘sik -schap’ door hem ogenschijnlijk te polsen voor zijn zaalvoetbalteam: “Ik kende Jan alleen maar door het driekruisjesvoetbal en ik vond hem een plezierige vent, die goed kon ‘lullen’ en in gezelschap van anderen gewoon gezellig overkwam.? Jan op zijn beurt werd overvallen door de vraag van de keuzeheren om sik te worden.
Jan: Toen hij en Herman Wissink bij ons aan de deur kwamen, dacht ik dat hij voor Ans kwam. “Die werkte in die tijd bij Jan. Toen de heren echter mij vroegen of ik secretaris wilde worden van de nieuwe hertog, ging me een licht op. Ans en ik waren direct besloten en ik heb René meteen opgebeld en gezegd: Ik kom bij je voetballen en dat andere kan ook wel doorgaan………?1998

Na dat bijzonder jaar is Jan actief Nachtoel gebleven. Eerst twee jaar als bestuurslid en vervolgens als wagenbouwer. Opmerkelijke feiten in René’s en Jan’s jaar: Voor ’t eerst sinds een aantal jaren was er weer een schitterende Nachtuulkeswagen in de optocht van Denekamp en Oldenzaal. Bij de aftrap door de gezamenlijke in een wedstrijd van DOS’19 was René’s zoontje Kris ‘spelertje van de week’. Uiteraard had de ‘feestbuurt’ De Knik iets bijzonders in petto voor hun Knikhoogheid. Lachen was het om vorst Frans, die op de avond van het voorstellen aan de Rv11 heel Nordhorn doorfietste, omdat hij gevraagd was te komen naar een cafeetje was met een kerstboom ervoor…..Wat een aanwijzing in kersttijd!

De spreuk ‘Op de baank of an de bal, carnaval viert wie oaweral’ was heel logisch: Jan ligt graag op de bank en de beide heren zijn voetballiefhebbers

Lijfspreuk: Op de baank of an de bal, carnaval viert wie oaweral