Hertog en sik 1993

H1993Jaar: 1993

Hertog: Meinte 1 (Hoekstra)
Sik: Clemens (Kienhorst)

Afspraak is afspraak en dat geldt helemaal voor mensen, die zeer actief zijn in het verenigingsleven. Dus ‘hingen’ Meinte Hoekstra en Clemens Kienhorst toen ze in het najaar van 1992 gevraagd werden om in 1993 het hertogelijk koppel van de c.v. De Nachtuulkes te willen vormen. Tijdens een feestje ten huize van oud –secretaris Leo Schoolkate maakten Meinte (buurman) en Clemens (familie) namelijk de afspraak in de trant van ‘als jij hertog wordt, word ik je secretaris’. En zo geschiedde.

Meinte ( toen 38) en , in tegenstelling tot z’n eigen karakter, beroepscontroleur op het zwartkijken (!): “Ik denk dat ik in beeld ben gekomen bij de keuzecommissie toen ik namens Sportclub Denekamp, waar ik voorzitter van de jeugdafdeling was, in 1992 een toespraak op de jubileumreceptie van de Nachtuulkes hield. Ik later in dat jaar gebeld. Het werd dus ‘ja’ en daardoor kwam er een verzoek richting Clemens Kienhorst (toen 48). Hij had echter toch een paar bedenkingen.

Zo was hij voor zijn werk, toen productieleider Love Jeans in Oldenzaal, veel op reis, hij was kandidaat-voorzitter van DOS’19 en: “Op de bekende carnavalsdinsdag waren Agnes en ik vijfentwintig jaar getrouwd. Ik zag het heel zwaar in. Ik wist immers niet wie de hertog was, want dat vertelden die keuzeheren niet. Het vermoeden was er wel en toen gold natuurlijk ‘beloofd is beloofd’. Ik heb Agnes er toen direct bij gehaald. Maar het carnavalsvirus had ‘m al enige tijd in de greep, want op de Nachtuulkesgala’s was Clemens al artiest, samen met zwager Leo en enkele anderen.

“De oude zaal mocht plat…..

Voor beiden is het een geweldig jaar geworden. Clemens: “Dat uitkomen en de verrassing daarbij in de zaal en in onze eigen omgeving. Prachtig. Ik stond vlak voor ons uitkomen als een imitatie -Hennie Huisman eerst zelf nog op de Bühne. De avond ervoor waren we met de technische commissie bezig het podium klaar te maken en die vroegen zich toen af: Wel sol ‘t wez’n..??Beide heren roemen ook het werk van de t.c. en het zeer vriendschappelijke optrekken met Harry Snoeyink, de prins in datzelfde jaar.1993

Opvallend hoogtepunt was overigens het feit dat ze opkwamen in de oude zaal van ’t Wubbenhof en afgingen in de nieuwe. Meinte: “Dat was mooi, want de zaal mocht dus ‘plat’. Ik heb er nog een stukje van in huis……. Clemens, van 1986 tot 2001 in Noord -Deurningen wonend en verhuisd naar Nordhorn, is, na voorzittersperiode bij DOS’19, niet meer actief binnen het Denekampse. Meinte, afkomstig uit het Friese Rien en sinds 1979 in Denekamp woonachtig, was na zijn jaar van hertog als snel enige tijd voorzitter van de vereniging (’95-’99) en hij is dit jaar actief in jubileum -, gala – en technische commissie.

Een met het Uulkesbloed gevulde aanhanger en dat bleek ook in ’93 al, want de lijfspreuk was: ‘De beste carnaval, zei het mer gerust, viert wie in ’t Uulkesnust’.

Lijfspreuk: De beste carnaval, zei het mer gerust, viert wie in ’t Uulkesnust