Hertog en sik 2004

H2004Jaar: 2004

Hertog:Rob 1 (Seders)

Sik: Toon (Eertman)

 

Lijfspreuk: Met völ kilo’s en weinig hoar, maak wie ’t carnaval woar

 

Rob Seders en Toon Eertman het koppel van onze vereniging in het carnavalsjaar 2004. Een bijzonder stel. De één, Robertus Petrus Seders, is voor de meeste mensen buiten de kring van C.V. de Nachtuulkes een “Importfiguur’, die men nauwelijks kent. Hij werd in 1954 in Vogelenzang bij Bloemendaal geboren en woonde tot voor zijn komst naar Denekamp, ruim zes jaar geleden, in Hillegom, dus de bollenstreek.

 

De anders, Antonius Gerardus Maria Eertman, is een echte doarper, geboren (1961) en opgegroeid aan de Sombeekweg. Een bloembol en een handpeertje in 2004 ineens de belangrijkste nachtuulkes van dit jaar. Een merkwaardige evolutie. Uitgerekend in het kleinste holletje dat je in de bouwloods kunt aantreffen heb ik (PJ) ze, mede op eigen verzoek geportretteerd en dat is heel bijzonder, want (aldus hun eigen lijfspreuk) Met völ kilo’s en weinig hoar maak wie ’t carnaval woar.

Al die kilo’s opeen gepropt in het kleinste, maar tevens belangrijkste vertrekje van de gehele wagenbouw 2004: het hart van de grote schitterende praalwagen van dit jaar. Geen wonder, want voor de hertog Rob Seders is dit het meest favoriete stekkie, het is zijn knollentuin. Hij is immers al enige jaren het grote technische brein achter de wagenbouw van onze vereniging. Alle vernuft daarvan zit bijna altijd in een heel klein vertrek binnen het jaarlijkse pronkjuweel van de vereniging, Rob aan de knoppen en Toon dan maar ingehuurd voor het grovere technische werk.

Een andere grote overeenkomst maakt hun koppeling nog logischer. Beide heren werken namelijk zeer grensoverschrijdend. Ze vertoeven veel in het buitenland, het zijn internationaal georiënteerde heren. Niet van die jongens van de smalle betreden paden, maar heren van internationale allure. Rob Seders reist als servicemonteur van de firma Van Wijk in Oldenzaal de hele wereld over, tewijl Toon met de wagen van Transportbedrijf Steghuis (TST) met name de Scandinavië doortuft. Steeds driedaagse ritjes, veelal met vlees, van zo’n kleine tweeduizend kilometer.

 

Rob Seders zit zo’n 200 dagen per jaar buiten de “vaderlandse deur?. Hij begon dat werk dertien en een half jaar geleden. Daarvoor was hij elektricien en servicemonteur in de bouwwereld vanuit zijn woonplaats Haarlem en later Hillegom. Zijn werkgever is een bedrijf in textielmachines met hoofdzakelijk klanten buiten Nederland.  Rob: “Wij leveren voor bijna vijfennegentig procent aan het buitenland.

Als ik wel in Nederland ben zit ik vaak in Oldenzaal in het bedrijf zelf. Ik logeerde dan in De Lutte en maakte daar ook kennis met het carnaval. De regelmatige afwezigheid van echtgenoot en vader Rob was voor het gezin Seders de reden om te verhuizen richting Oldenzaal, waarbij de keuze viel op het wonen in Denekamp aan de Achterkamp 7 op ’t Pierik. Hier hebben echtgenote Lia en beide kinderen Martine (15) en Jasper (14) inmiddels hun draai gevonden. De kinderen gaan in Oldenzaal naar school en Lia is ondertussen penningmeester van onze vereniging en ze doet vrijwilligerswerk op De Timp. Voortvarend heet dat!

Toon bleef zijn hele leven honkvast en de ouderlijke pappot smaakt hem nog altijd uitstekend. Hij begon zijn loopbaan van internationaal trucker bij Heisterkamp in Oldenzaal en maakte vier jaar geleden de overstap naar Steghuis, nu naast de deur gevestigd. Hij bekommert zich niet om vrouw of kinderen, want daaraan doet hij niet. Wel beleeft onze Antonius wel veel plezier aan een ‘andere’ liefde, of zelfs twee ‘andere liefdes’. De volgorde is niet zo belangrijk.

Toon puft graag op zijn Honda-motor door de vrije natuur en daarnaast is de carnavalsvereniging zijn grote andere vrije tijds bezigheid.  Rob Seders proefde de smaak van het carnaval in De Lutte en kwam in Denekamp via oud-hertog Max (Blumen Max) in 1999 bij onze vereniging terecht. Op grond van zijn specialistische kennis werd hij door de wagenbouwers van de vereniging al heel snel binnen gehaald in de bouwloods en bovendien werd hij lid van de Raad van Elf.  Met groot genoegen en veel betrokkenheid neemt hij deel aan de verenigingsactiviteiten en geen wonder dat de keuzeheren hun oog al snel op hem lieten vallen: hertog van het jaar in 2004. In die bouwloods kon hij letterlijk en figuurlijk natuurlijk niet om Toon Eertman heen en die ontmoeting leidde uiteindelijk tot de koppeling in dit jaar.

Toon kijkt terug op een heel lang Uulkeshistorie. De meest in het oog springende functie werd die van chauffeur van de hofauto. De laatste negen jaren was hij daardoor ‘de Bob’ (sponsoring by Rivella’) van de vereniging. Dit jaar is dat even ander.  Toon is verder al een jubileum aantal jaren (22) actief betrokken bij de vereniging. Hij was 21 jaar lid van de Raad van Elf en bouwt nu 22 jaar mee aan de wagens.

Dit jaar 2004 is in dat kader natuurlijk voor hem het meest aparte jaar: Bouwen aan de praalwagen ter meerdere grlorie van je eigen regeertijd als secretaris van de hertog.

Rob staat bekend als een precies mannetje. Onder zijn leiding gebeurt het hele mechanische constructiewerk, maar verder kijkt hij voortdurend overal rond met het doel passens materiaal te verwerven voor dat constructiewerk: “Toen ik kwam lag er wel wat materiaal onder de tafel, maar nu hebben we inmiddels een redelijk gevuld magazijn? Rob en Toon een paar apart met een groot hart voor hun Nachtuulkesclub! Een bloembol en een handpeer, een heerlijk mix.

Onder ‘t motto:  “ Met völ kilo’s en weinig hoar maak wie ’t carnaval woar ?

Proclamatie

Wie Hertog  rob 1e

34e Hertog van de Nachtuulkes 2004

 

Graaf uit het echte Westen

Vorst van de niet wagenbouwers

Jonkheer van de tenniskantine

Beschermheer van het Pierik

Baron van de airmiles

 

Bie de gratie van ‘t bestuur van de “Nachtuulkes?

en van Vorst Johan met zie’n doar’n Road van Elf,

koss’n tot de 34e Hertog van de Nachtuulkes

in ’t joar 2004, loat oe wett’n

 

ten  1e Dat de keuze commissie zonder berouw wear twee kearls haalt oet de wagenbouw

ten 2e  Dat de Hertog een gewichtige Hofchauffeur hef die niks um alcohol gef.

ten 3e  Dat wie met een praalwagen oet ’t Wilde Westen wear met doot met de besten.

ten 4e  Dat wie noe a wet dat wie de Kapel 2004 op gen enkel feest verget

ten 5e  Dat Guus na völ gezwoeg meer parkeerplaatsen hef dan barkrukken in zie’n kroeg2004

ten 6e  Dat ze dit joar de skihut wear hebt verplaatst, waarschijnlijk noe veur’t allerlaatst

ten 7e  Dat de Hertog het niet zal loaten um noa de carnaval ok Twents te proaten

ten 8e Dat ook Hertog Rob ondanks zijn jicht niet altijd hef het goede evenwicht

 

ten 9e  Dat “oud? Hertog Frank invalt als chauffeur hij stelt onze hoogheden nich teleur

ten 10e  Dat onze Burgervader met de carnaval beter sleutels kan uitdelen dan de harten van Denekampers stelen

ten 11e  Dat wie nou opholt met zeur’n want met disse 2 kearls  gee ‘t nou gebeur’n